2004 óta az elsőszámú webhely ahol online lottózhat, összesen megnyert fődíjak 5 millió font felett

A Spanyol Karácsonyi Lottó

A spanyol karácsonyi lottó vagy "Lotería de Navidad" az egyik legnépszerűbb lottó játék Spanyolországban. A híres lottót minden év December 22.-én sorsolják Madridban.

A főnyeremény az ‘El Gordo ‘ (A kövér). 2011 óta a fődíj egy teljes jegyért (‘billete’) 4 millió euró, egy tized rész jegyért (‘décimo’) 400,000 euró a nyeremény. Egy jegy 10 részre van osztva, ezeket a részeket hívják ‘décimos’-nak, és általában egy játékos egy ilyen tized jegyet vásárol.

Minden 5 számjegyű spanyol karácsonyi lottószámot (00 000-től 99 999-ig) 170 alkalommal adnak ki. Ez azt jelenti, hogy minden számra 170 jegy („billete”) tartozik, rajta 170 különféle sorozat (’series’).

Az egyik oka annak, hogy ez a lottó annyira népszerű Spanyolországban, hogy nem csak egy nagy spanyol karácsonyi lottó fődíjat és néhány más kisebb nyereményt fizet ki, hanem számottevő mennyiségű kisebb díjakat is fizet.

A nyeremények között összesen szétosztott teljes összeg 2020-ban €2,408 milliárd, ami sorozatonként €14 milliót jelent. 2020-ban a Karácsonyi lottó 28 millióval többet fizet, mint az előző évben.

Még több a Spanyol Karácsonyi Lottóról

A sorsjegyek a Karácsonyi lottóra minden évben Július és December között vásárolhatóak meg.

A legelső sorsolást 1812. December 18.-án tartották Cádizban, a ‘Lotería de Navidad’ vagy Karácsonyi Lottó nevet azonban csak 1892 Decemberében kapta meg.

2012 óta a sorsolást a Madridi Teatro Real (Királyi Színház) -ban tartják. A San Ildefonso nevű iskola tanulói, -amely korábban árvaház volt-, két fém ketrecből húzzák ki a számokat és a díjakat.

A Spanyol Karácsonyi Lottó sorsolás fontos esemény, amely a Karácsonyi Ünnepek kezdetét jelzi Spanyolországban.